Netwerkavond met Bram Tankink

Bram ‘de tank” Tankink formidabele gastspreker

Bram “de tank” Tankink  was dinsdag 26 maart in Breda de formidabele gastspreker op de netwerkavond van de Cycling Ambassadors West-Brabant in Breda. Heel toepasselijk stond er voor de deur een heuse Poolse tank van de bevrijders van Breda. Dus wilden bestuur en hosts Joos Frencken en Michael van Hulst daar wel even op de foto met de  man van staal, die er niet uitzag als iemand met 18 profjaren en 8 Tour de Frances achter de rug.

De ruim veertig Ambassadors en enkele introducees  hoorden ademloos de vele opmerkelijke verhalen van Bram aan. Eigenlijk rolde de  uit Haaksbergen afkomstige Bram ( later zou hij als bijnaam  krijgen “the beast from the east”) wat onvoorbereid het profpeloton in vanwege zijn pure klasse als NK-winnaar bij de jeugd. Hij belandde in de ploeg van Johan Musseeuw maar had aanvankelijk geen idee wie  dat was. Toen hij dat wel had ontdekt reed hij 5 minuten in koers naast Museeuw, stom van bewondering. Museeuw vroeg daarom snel een ander naast zich. Maar Bram leerde snel in de ploegen Domo Farm Frites,Quick Step,Rabo en tenslotte Team Lotto Jumbo.

In die ploeg werd hij de door iedereen  zeer gewaardeerde wegkapitein. Hij verhaalde hoe hij Steven Kruiswijk bemoedigde toen Steven de roze trui en ook de overwinning  in de Giro verloor door de fameuze valpartij tegen een sneeuwmuur. Hoe dat ging en vele andere verhalen zijn te lezen in het prachtige boek “Tank”. Grotendeels door Bram zelf geschreven. Boeiende verhalen uit de buik van het peloton. Maar hij vertelt ook over de dood van zijn vader, hoe hij aan zijn vrouw kwam (hilarisch verhaal!) en het vaderschap. Aanbevolen lectuur!

De bijeenkomst werd gehost  door Joost Frencken, directeur van De Keyzer Zekerheid. Joost vertelde over zijn bedrijf dat in verzekeringen en pensioenen doet, maar dat ook als sponsor veel aandacht besteedt aan sport. Joost verzekert ook lastige en risicovolle klanten, zoals ballonvaarders en pizzabezorgers van Domino’s. Dat is echt maatwerk.

Medesponsor van de avond Michael van Hulst, afkomstig van Eneco, presenteerde zijn nieuwe bedrijf Exentr, dat innovaties op energiegebied ontwikkelt. Zij richten zich vooral op de gebouwde omgeving en mobiliteit en schakelen daarbij vaak studententeams in. Michael was ook betrokken bij het klimaatakkoord en de regionale energiestrategie van West-Brabant. Zijn bedrijf opereert vanuit de High Tech Campus Eindhoven maar doet ook veel in West-Brabant.

Dat was een buggetje naar de ambassadeur van een soortgelijk innovatiecentrum , genaamd “Brightlands” op de Chemelot  locatie van DSM in Limburg. En dat is, jawel, Bram Tankink. Ooit studeerde hij kort hydrologie in Wageningen, maar de fiets trok meer. Hij vestigde zich later in het Belgische Lanaken en na zijn fietscarriere stortte hij zich dus in de duurzaamheidssector. Hij heeft daardoor regelmatig contact met Michael.

Na de wielerpresentatie van Bram ontstond er een geanimeerde discussie met de Ambassadors. Tom Dumoulin kwam ter sprake en Bram was het eens met de Ambassadors die de de verwachting uitspraken dat de toekomst van Tom waarschijnlijk wel bij team Sky ligt.

Bram vertelde ook nog hoe belangrijk soigneurs voor een ploeg zijn. “Vooral als je die mensen kent en ze jouw eigen taal spreken. Een Poolse masseur kan je wel masseren, maar je verhaal kun je niet aan hem kwijt”.

Adriaan van Zijp, Ambassador van het eerste uur, is dit seizoen soigneur geworden van de Sunwebploeg en Tom Dumoulin ligt regelmatig bij hem op tafel. Adriaan gaat mee naar de Giro en de Vuelta en uiteraard naar diverse andere kortere wedstrijden. Noteer alvast dinsdag 29 oktober, dan zal Adriaan op onze slotnetwerkavond over zijn ervaringen en avonturen vertellen.

Voorzitter Bert Kandel, die de inspiratie voor deze avond had gekregen door het lezen van het boek van Bram, lichtte nog wat toe over het programma en de CAWB-plannen rond Vuelta  2020. Dat alles komt in een nieuwsbrief te staan.