Eneco Tour Ploegen Tijdrit 2015

Op 13 augustus gingen 8 Cycling Ambassadors vol goede moed de strijd tegen de klok aan. Na een flinke individuele voorbereiding en een collectieve training, gingen onze CAWB’ers ervan uit wel klaar te zijn voor dit klusje. Althans, klaar voor een eerste tijdrit ben je nooit, maar een weg terug was er toch niet meer.

Alvorens de route volle bak te rijden, werd de route door beide ploegen verkend. Er werd gelet op stijging, daling, ondergrond, wind én punaises. Laatsgenoemde behoort overigens niet standaard tot de factoren in een tijdrit, maar een plaatselijke boer dacht daar anders over, met als resultaat dat onze voorzitter in de verkenronde lek reed.

Vanaf 11 uur stonden 42 ploegen (variërend van perfect gesoigneerde tijdrijploegen tot vaders met zoontjes) aan de start van de 14 kilometer lange rit. In de rij voor het startpodium liep de gemiddelde hartslag al met 15 slagen op. Op het startpodium waar je netjes aan je zadel rechtop werd gehouden konden er nog eens 10 slagen bijgeteld worden, toen de piep….vier…drie…twee…één…Bam, meteen volle bak het wiel zoeken van de afgesproken eerste in de rij en dan met een snelheid van richting de 50 de Brabantse wal af. Windje mee door Ossendrecht (oh, gaat eigenlijk wel lekker), dijkje afdraaien, 500 meter verderop bochtje naar rechts en wow… wind van rechtsvoor, dan ga je dus kapot. Zo hebben we enkele kilometers zwaar in het rood gereden, de laatste kilometer naar de inmiddels bekende rijzende weg, stond windkrachtje 4 lekker van voren, wie durft dan de laatste keer voor de rijzende weg over te nemen?… maakt niets uit, ook als je achteraan begint sta je halverwege de rijzende weg geparkeerd. Nog een paar keer aan de grote molen trekken en dan over de rijzende weg. Wat blijkt?… ook in de afdaling sputteren de beentjes tegen; fietsen is harken geworden. Pas bij het binnenrijden van Hoogerheide komt de snelheid weer op een acceptabel niveau van rond de 40 kilometer per uur. De laatste paarhonderd meter wordt het laatste beetje kracht eruit geperst.

Over de finish kieper je een bidon in je keel en bedank je de man met de hamer dat hij deze keer soft voor je was.

En het resultaat?
Een nette 20e plaats bij 38 km/u voor CAWB 1
Een prima 35e plaats bij 35 km/u voor CAWB 2
Trek hier de gasten met echte tijdritfietsen vanaf en we stonden 3 en 5. Tel je dan alleen nog de teams met oranje/blauwe shirtjes, sta je zomaar 1 en 2.
Ik zeg goed bezig en wanneer gaan we weer?

Wil je weten hoe we er direct na de finish uitzagen? Kijk dan dit YouTube-filmpje.