Meerdaagse Zomertocht door Nederland

Op 14 juli was het dan zover. ’s Morgens rond 8 uur (na een fiks regenbuitje) stonden er 10 CAWB-ers (8 mannen en 2 vrouwen) bij het gemeentehuis in Zevenbergen voor vertrek van de 4-daagse zomertocht door Nederland. Proviand voor onderweg stond al in bus, verder eerst nog even naar de bakker in Zevenbergen voor verse broodjes, eierkoeken en krentenbollen. Nadat iedereen zijn bagage in de bus had geladen en nog een kopje koffie op het gemeentehuis gedronken had waren we klaar voor vertrek. Wel nog wat verwonderde blikken van medewerkers van de gemeente voor dit niet alledaagse gebeuren. Het was inmiddels droog maar het waaide flink, windkracht 4 vanuit het noordwesten, dus heel de dag wind tegen. Gaandeweg klaarde het toch steeds meer op en kwam de zon inmiddels tevoorschijn.

Donderdag 1e etappe Zevenbergen-Heemskerk (160 km):

Via Willemstad en Hoekse Waard naar het pontje bij Herkingen (waar we de eerste koffiestop hadden). Daarna via Maassluis naar Hoek van Holland. Daar hebben we in de berm onze eerste lunch gebruikt. Daarna door de duinen, met nog steeds wind op kop, via Scheveningen, Noordwijk, Zandvoort en de veerpont over het Noordzeekanaal (bij IJmuiden) naar ons eerste overnachtingsadres in Beverwijk. Onderweg nog een paar keer geprobeerd ergens een stop in te lassen om naar de aankomst van de bijzondere Touretappe te kijken, maar helaas zonder succes. Kennelijk zijn er daar in Noord-Holland niet zoveel wielerliefhebbers. Aangekomen in Beverwijk bleek dat er door een vervelend misverstand geen maaltijd meer was te krijgen. De kok was inmiddels vertrokken. Na wat heen en weer gepraat zijn we er, tegen de huisregels in, in geslaagd om toch voor iedereen een pizza te laten bezorgen.

Vrijdag 2e etappe Heemskerk-Balk (145 km):

Na een goede nachtrust de tweede ochtend bijtijds weer uit de veren en na een heerlijk ontbijtje de fietsen weer opgezocht voor de tweede etappe. Gelukkig was er minder wind en stralend weer. Deze etappe voerde ons langs de Noordzeekust tot aan Sint Maartenszee. Van daaruit naar Den Oever, waar we, voordat we aan de Afsluitdijk begonnen, weer een korte pauze hadden voor onze lunch (weer op het tafellakentje in de berm). Na de Afsluitdijk nog een korte stop in Makkum en daarna door naar Balk, ons tweede overnachtingsadres. We troffen daar een prachtige lokatie (hotel Welgelegen), waar ook nog een bruiloftsfeest was. We troffen het, de fietskleding werd daar voor ons in de wasmachine gedaan.

Zaterdag 3e etappe Balk-Groesbeek (161 km):

Na het vullen van de thermoskannen voor onderweg was iedereen weer klaar voor de 3e etappe. Het was een stralende dag. Deze liep via Lemmer, de Noord-oostpolder en Kampen over de Veluwe naar Apeldoorn. Vanuit Apeldoorn troffen we een prachtig stuk natuur langs Hoog Soeren over de heidevelden naar Hoenderloo en Arnhem. Hierna door naar Nijmegen waren we aanbelanden in het feestgedruis rondom de wandelvierdaagse. We sloten deze tocht af via de Zevenheuvelenweg naar Groesbeek. Hier werden we hartelijk en gastvrij ontvangen door de eigenaar van hotel De Oude Molen. Na een uitstekende maaltijden nog even buiten op het terras genoten van een biertje en daarna het bed weer opgezocht. Ook hier was men zo vriendelijk om de wasmachine voor ons op te starten.

Zondag 4 etappe Groesbeek-Zevenbergen (145 km):

We vertrokken in Groesbeek onder een bewolkte hemel maar met een prima temparatuur voor de laatste etappe. Na het pontje tussen Mook en Cuijk richting Uden. Bij Vorstenbosch vielen de eerste druppels als opmaat naar een kletsnatte etappe. Bij Oisterwijk nog wat droge kleding aangetrokken en na, onderling beraad toch maar afgestapt van de oorspronkelijke route die via het Belgische Poppel en Chaam was gepland. We zijn binnendoor via Gilze en Oosterhout naar Zevenbergen gereden. Niet verwonderlijk dat dit laatste stuk de bemanning van de volgbus ineens bestond uit 2 personen. In Zevenbergen aangekomen scheen zowaar de zon. Moe en voldaan is iedereen na ruim 700 km in de benen huiswaarts gedaan.

We kijken terug op een prachtig evenement dat, wat de deelnemers betreft, volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar is.